top of page

feestelijke teleurstelling

Updated: Jan 19

Feestelijke teleurstelling


SITUATIESCHETS

Een familie zit gezellig bij elkaar.

Papa, mama, . opa's en oma's en  2 kleine kinderen van 5 en 1 jaar.

Er wordt een feestje gevierd, want ... er is er een jarig... De jongste wordt 2 jaar. hoera!.

Op tafel staat een prachtige, mooi versierde taart met kaarsjes.


Ook liggen er nog andere lekkere cakejes bij voor de liefhebbers.

Mama begint eerst met het uitdelen van wat cakes.

'Wie wil er vast een cakje?' vraagt ze. Ook aan het zusje van de jarige job. En ja, die lust dat wel.


Vervolgens werden er kaarsjes aan gedaan, gezongen en natuuuuurlijk uit- geblazen. Het ultieme verjaardagstaart gevoel.

Daarna kregen anderen, die nog geen cakje hadden een stukje  van deze taart.

En dan vraagt het zusje wat verbaast.......'mama mag ik ook een stukje taart?'


Het antwoord  'NEE  je hebt al gehad' kwam hard aan en het zusje werd verdrietig en wat opstandig.

Immers voor haar was dat cakeje natuurlijk géén taart. In haar beleven was de taart alleen die mooi versierde taart met de kaarsjes. !!!!!!! DAT was de ECHTE taart. 


De kleuter kon haar gevoel natuurlijk niet onder woorden brengen. Er  ontstond een wat lastige en verdrietige discussie met veel geredeneer zoals... je hebt toch al gehad, uitleg over gezondheid, teveel zoet, en niet alles moeten willen. Ook probeerden sommigen in de kring haar nog af te leiden door allerlei andere verhalen te vertellen of te wijzen op iets moois. 

Maar het enige wat nodig was;.... naar haar gevoel te luisteren en haar te begrijpen. Het er te laten ZIJN. Haar het gevoel geven dat ze in haar pijnlijke gevoel gezien is en dat dat O.K. is.


Eigenlijk voelde iedereen die pijn ook in zichzelf en zo wilde iedereen die pijn oplossen en goedpraten. Immers we zullen allemaal als klein kind ook wel eens zoiets pijnlijks hebben ervaren!?


Uiteindelijk werd het toch wel duidelijk waar het om ging en het zusje kreeg gelukkig alsnog een stukje van de echte verjaardagstaart en het was verder een heel gezellige middag met allerlei spelletjes en veel plezier.


REFLECTIE

Zo kan dit een mooi moment zijn voor reflectie..

Er is nl. een confrontatie en wat zegt dat mij...... niet het kind is lastig, zoals gezegd werd, maar er is ergens iets gebeurt wat aanleiding gaf tot die confrontatie.

 - Zo zou  het handiger geweest zijn als  de taart als eerste uitgedeeld was en daarna voor de liefhebbers nog een cakeje. De kleuter weet immers niet dat ze teveel zoetigheid eet als ze ook nog een taartje eet?!. 

 - Verder kunnen we ons ook afvragen of een verjaardag het juiste moment is om over teveel suiker en gezondheid te praten.,   

 - Zodra het kind en zijn emotie gehoord/ gezien en begrepen wordt is het verder geen issue meer. Maar zolang er geredeneerd wordt over van alles en nog wat, helpt dat niet. Het verdriet en de onmacht wordt alleen maar groter. Het kind kan niets met alle redenaties en volwassen argumenten. Die kan ze met haar gevoel nog niet hanteren . Ze heeft die, op deze leeftijd, nog niet vanuit haar gevoel geïntegreerd en eigen gemaakt. Emoties beheersen vraagt een andere kwaliteit. 


Tot slot;

'Gehoord en begrepen worden' is op ieder leeftijd een belangrijk issue. Het werkt bevrijdend en het haalt de spanning weg!!HIEP, HIEP HIEP, HOERARecent Posts

See All

belang van reflectie naar 1ste levensfase

PROBLEMATIEK OP LATERE LEEFTIJD EN REFLECTIE NAAR 1 STE LEVENSFASE, HET FUNDAMENT , HET HUIS. Aan iedere problematiek ligt iets ten grondslag. Zowel een confrontatie als een verslaving  hebben hun 'ro

Comments


bottom of page