wandelen en aanschaf kinderwagen/fietsbak
KINDERWAGEN
Bij de aankoop van een kinderwagen letten wij voornamelijk op praktische dingen. We stellen verschillende eisen aan o.a. maat, de hoogte of de kleur, ook van binnen.
Belangrijk is ook of het makkelijk hanteerbaar is in het openbaar vervoer of eenvoudig inklapbaar voor in de auto.
Maar naast het eigen 'gemak' is het ook goed om te kijken naar het comfort voor de baby en het kind.
Het is fijn als de baby comfortabel kan liggen en er niet te snel uitgegroeid is waardoor het te vroeg in zit/hanghouding wordt gelegd.
Een paraplui-wagentje lijkt handig maar is niet prettig voor de baby.
Daar ligt het niet goed en comfortabel in. Daarnaast is de baby in deze wagentjes te dicht/laag bij de grond ook i.v.m. met het inademen van autogassen (!!!) etc. Ook zijn de wielen zo klein dat ze de schokken niet voldoende kunnen opvangen.
Er is soms keuze in de kleur van de binnen-bekleding van de kinderwagen. Een rustige en lichte kleur, zonder print is dan aan te raden.
Hiermee heb ik zo even een paar kriteria genoemd waarop gelet kan worden bij de aanschaf van een kinderwagen.
De tips die ik hiervoor noemde t.a.v. het comfort geld zeker ook voor kinderen die in een fietsbak zitten. Het lijkt een heel mooi vervoermiddel, maar heeft ook een andere kant!
Soms zie ik echt heel kleine baby's in een fietsbak of fietszitje 'zitten'. Ze hangen eigenlijk meer of slapen, maar ze schudden soms ook behoorlijk en ook het hoofdje wiebelt dan. De fiets vangt de schokken van de straatsteentjes niet op.
En daarbij komt dat deze kleintjes zelf nog niet zitten kunnen zitten. Hun ruggenwervels zijn nog zacht en hun spieren nog niet sterk genoeg om zichzelf te dragen. evenals hun nekspieren. Zo is ook zitten in een fiet-stoeltje dus nog sterk af te raden zolang de kleine niet zelfstandig kan zitten.
Maar wat ook echt héél belangrijk en wezenlijk is, is om erop te letten dat de baby oogcontact kan maken, jouw als ouder kan zien. Dat geeft veiligheid. Zorg er daarbij wel voor dat het (zon-)licht niet in de oogjes komt. Ook kun je dan opmerken hoe het kind reageert en wat het wel en niet leuk vindt of waar het angstig op opgewonden van wordt.
Als we 'weten' dat de kinderen met al hun zintuigen nog zo enorm openstaan voor alle indrukken en energieën is het duidelijk dat we hier wel goed aandacht aan besteden.
Bij wagens waarbij het kind naar voren kijkt, (en je als ouder dus letterlijk achter de wagen loopt) komt alles extra binnen. Er is totaal géén bescherming! Het kind wordt a.h.w. overgeleverd aan een hele stroom van ongewenste en ook onzichtbare energie waar het nog helemaal niets mee kan. En als we dan nog haast hebben en sneller lopen kan de ziel het helemaal niet meer bij houden. Er is bovendien geen zicht op wat er zoal bij het kind gebeurt of hoe die reageert.
En ja, als het kind wat ouder wordt wil het zelf wel omkijken en alles zien.
Het kind is nieuwsgierig. Maar de begeleiders zijn ervoor om het kind te beschermen daar waar het zelf nog geen mechanisme heeft opgebouwd.
En uiteindelijk is de bedoeling van wandelen meestal dat het een gezellig, ontspannen en een gezond uitje is.
Veel succes en plezier met de aankoop van je kinderwagen en vooral daarna wandelplezier.
Comments