top of page

schoentjes

SCHOENTJES EN KLEDING


Tegenwoordig proberen we wat anders met onze spullen om te gaan Dit is van groot belang voor de toekomst van Moeder Aarde. Er is meer aandacht voor recycling. Dit wordt ook deels ingegeven door financiele situaties, maar toch..... het gebeurt. Niet alles wordt zonder meer weggegooid en we zien ook dat velen nog plezier hebben van onze gebruikte spullen.


Zo is er ook een grote markt voor kinderschoenen en -kleding. De kinderen groeien snel uit hun schoenen en kleertjes. Vaak is het nog helemaal niet versleten. Dan is het fijn dat het nog een 2de leven krijgt.


Toch vind ik het belangrijk hier een kanttekening bij te plaatsen om zo een bewuste keus te kunnen maken.


schoentjes


Ik kan mij soms verwonderen als ik naar mijn voeten kijk. Als ik daar eens even bewust bij 'stil sta' dan realiseer ik mij dat mijn voeten mij helemaal dragen. Mijn hele gewicht steunt erop. Ik kan NIETS doen zonder mijn voeten. Ze zijn mijn onderdanen. Ze dragen mij overal waar ik ga of sta! Wat bijzonder eigenlijk. Naast deze fysieke rol hebben onze voeten nog een diepere functie.

Er zitten nl. onder de voeten meridianen/ energiepunten die verbinding hebben met alles in ons lichaam. Voetreflex-therapie werkt met deze energiebanen die ook contact hebben met alle organen.

En, oh hoe heerlijk is het als we een voetmassage krijgen. Immers dan hebben we weer meer contact met onszelf.


Met dit in ons achterhoofd is het goed om te kijken hoe belangrijk de keuze van schoenen voor ons is en zeker voor de opgroeiende peuter. 

De peuter die net op eigen beentjes probeert te gaan staan. En wat is dan goed?! Wat trekken we hen dan aan ?!.


Het liefst zouden blote voeten het fijnst zijn, dan wordt het hele voetje gemasseerd. Dat gebeurt het beste  op het strand. Dan worden alle spieren  gebruikt en ontwikkeld. 

In huis zijn de vloeren vaak koud en hard.  Daar is  een bescherming wel fijn. In het begin zijn dan schoentjes met een heel soepele zool bv. van zeemleer wel aan te bevelen. Let er wel op dat de zool niet glad gaat worden. Sokjes met rubber nopjes zijn in het begin heel prettig. 

De peuter kan nog steeds  goed contact met de aarde maken, en zo alle spieren gebruiken die bij hen op dat moment past. 

Het liefst synthetisch/onnatuurlijk materiaal vermijden. Dat ademt niet en broeit teveel. (en vanuit de gedachte dat alles onder de voet contact heeft met het hele lichaam is dit dus af te raden).


Het is belangrijk dat het hele voetje zich kan afwikkelen en niet beperkt wordt door een stugge zool. Hierdoor kan de eigen loopwijze ontstaan. En zo kan de peuter in zijn eigen voetsporen gaan staan.

De manier waarop het kind in het leven staat is een uitdrukking van zichzelf. Immers de manier waarop het op de eigen voetjes staat zorgt ook voor de eigen contactpunten (de heel eigen punten) met diepere lagen in zijn lichaam en dat heeft weer invloed op zijn heel eigen ontwikkeling en ZIJN. 


Vervolgens komt de fase dat de peuter  buiten kan gaan lopen.

Bij aankoop van een buitenschoentje gelden de bovenste regels ook. Maar het is niet altijd even makkelijk om een echt zachte en soepele zool te vinden. 


Natuurlijk zijn in de schoenenwinkels allemaal mooie en schattige schoentjes te koop. Liefst wordt aangeraden dat een stevige zool en goede steun belangrijk is voor de kleintjes. Echter.... dan ontwikkelen ze niet hun eigen spierkracht en raken ze afhankelijk van de steun van de schoenen. Dit is meer een economisch gestuurd motief!


Ook schoenen nooit op de groei kopen. Kijk maar eens wat er dan gebeurt. Het kind kan niet fijn lopen en/of struikelt. Er zit immers een lege neus aan zijn voetjes en dat loopt echt niet lekker.!


Er zijn ook 2de-hands schoentjes op de markt. Maar moeten we dat, vanuit bovenstaande, willen. 

In 2de-hansdschoentjes heeft iemand anders nl. al zijn voetsporen achtergelaten. Zo komt de peuter dan in andermans voetafdruk. 

Juist die kleintjes hebben nog een heel vormbare voetjes/skelet en weefsel. Dat is zich nog aan het vormen. dus het past zich a.h.w. ook makkelijk aan aan de vorm van die andere voet.

Maar juist, nu de voetjes zich aan het vormen zijn, is het goed als het steeds op EIGEN voetjes loopt, staat en contact maakt met de aarde. 

Er zijn niet voor niets zulke mooie spreuken en gezegdes als;

Op eigen benen staan' of  'in andermans voetsporen lopen'.

Het gaat erom de wezenseigen  voetafdruk te laten ontstaan en te ontwikkelen.


Als we zelf eens schoenen aantrekken waar iemand anders al in gelopen heeft voelt dat ook vreemd. en nieuwe schoenen moeten we ook eerst inlopen.!  a.h.w. onze eigen voetafdruk er inzetten.


Op zand lopen blijft natuurlijk het allerbeste voor de kleine voetjes. En niet alleen voor de kleine voetjes!!. Immers de hele voet wordt gebruikt en alle punten worden geraakt en gemasseerd. Heerlijk!!


kleding


Ook bij 2de hands-kleding is het goed om een aantal dingen te 'weten'. Veel van de huidige kinderen zijn gevoeliger voor onzichtbare energieën.

De kleding die iemand gedragen heeft krijgt nl. ook de energie van de draag(st)er  en wat die heeft meegemaakt. Eigenlijk  komt het hele veld van de energie  waarin de draag(st)er geleefd heeft IN de kleding. De heel gevoelige kinderen kunnen daar last van hebben. 

Overigens zijn er  mensen die van alles voelen als ze op een stoel, waar iemand (b.v met hoofdpijn)gezeten heeft, gaan zitten. Ze voelen die energie nog die die ander daar mogelijk heeft achtergelaten. Soms krijgen ze daar dan last van.(hoofdpijn). Het is dan best van belang dat de al eerder gedragen kleding eerst grondig gereinigd wordt en eventueel behandeld en opnieuw geladen wordt met positieve energie / Reiki. 

Dat kun je zelf doen door goed te wassen en dan.b.v positieve gedachtes erin te stralen of je handen erop houden en er dan kosmische liefde door heen te sturen.


We zijn dat verleerd, maar die mogelijkheden hebben we allemaal heus nog in ons!

TOT SLOT :  Ik ben  een groot voorstander van  schoeisel en kleding van natuurlijke materialen. Dat is niet benauwd en het ademt.

Daarnaast is zijde  een mooi materiaal dat helpt om de invloeden van buiten wat af te schermen.


Comments


bottom of page