top of page

buikpijn

BUIKPIJN


Buikpijn. Een onderwerp dat mij erg aan het hart gaat.

Eigenlijk voel ik dit als de grootste uitdaging van deze tijd.

Er is veel over te zeggen en buikpijn geeft uiteindelijk veel aanwijzingen

Ik houd het even heel basic en zal er later nog verder op ingaan..


Veel jonge kinderen hebben last van buikpijn. Het is een teken dat ze ergens mee zitten. Ze hebben een onverwerkt gevoel of emotie, of indrukken die nog een plek moeten krijgen. Veel hoofdwerk, vaak in de vorm van uitleggen of redeneren, kan ook buikpijn veroorzaken. Er lijkt minder tijd om te spelen en te ervaren. Het kind moet al snel opdrachtjes (af)maken, reken- en taal oefeningetjes doen etc. Kortom, ze moeten zich al vroeg leren aanpassen aan de grotemensenwereld.


Maar de peuter leert lopen op zijn eigen TIJD, op zijn eigen MANIER en in zijn eigenTEMPO.  Zo gaat dat met veel andere dingen ook. Alles heeft zijn eigen moment. Het 'leven leren' is een proces. Kennis is iets anders. Druk van buitenaf levert weerstand op. Ondersteunen en aanmoedigen helpt wel.

'Spelenderwijs leren' inspireert en activeert omdat het vanuit het kind zelf komt. De peuter is dan in verbinding met zichzelf. 


Verder is het zo dat ieder plekje in de darmen verbonden is met een bepaalde emotie. Zo zitten rond de navel andere emoties dan op een andere plek in de buik. Er zijn zo'n 50 plekken in de darmen waar voedingsstoffen opgenomen worden. Voor iedere vitamine of mineraal is er een eigen plekje.
Dit houdt in dat, als er in de darm blokkades(spanningen) zijn, er op die plekken de voedingsstoffen niet of minder opgenomen kunnen worden.

Zo kunnen tekorten ontstaan, bepaalde levensmiddelen niet verdragen worden of allergieën zich aandienen.


Het is overigens interessant te zien dat de vorm van de darmen en de hersenen hetzelfde is. Zo zitten in het hoofd de denkhersenen en in de buik de voelhersenen.


Resumerend:

Als het kind te vroeg met het hoofd moet gaan werken gaat dat ten koste van de fysieke opbouw. Denken kost energie en die is tot de tandenwisseling eigenlijk nodig voor de  opbouw van het fysieke lichaam. Als het fysieke lichaam niet goed kan ontwikkelen heeft dat uiteraard later zijn weerslag. Het kan dan zijn dat een orgaan wat minder functioneert of dat het kind onverwerkte emoties heeft, waardoor het leefpatronen ontwikkelt en zo niet volledig zijn essentie kan leven.Laat de kinderen kind zijn zodat ze kunnen 

STRALEN

Eerst het fundament daarna pas de kennis.


Comentários


bottom of page